Mercanlar canlı organizmalardır ve oluşturdukları resifler deniz yüzey alanının yalnızca %1’ini yani bir başka deyişle; dünya çapında toplamda tıpkı İtalya gibi sadece 3000 km2’lik bir alanı kaplamaktadır. Sığ denizlerde yaşayan mercanlar sanılanın aksine hayvan sınıflandırması içerisinde yer alır. Türkiye'de de mercanlar bulunmaktadır.
Ancak bu oran hafife alınmamalıdır: Çünkü mercanlar gezegenimizdeki deniz yaşamının %25'ine ev sahipliği yapar! Diğer ekosistemlerin oluşumunun temelidirler. Gerçekten de mercan resifleri önemli bir besin kaynağıdır ve dünya çapında yakalanan balıkların yaklaşık %10’u mercanlar sayesindedir.
Mercanlar mikro alglerle uyum içinde yaşarlar. ancak çevresel stres çok yüksek olduğunda, bu mikro algleri dışarı atar ve ölürler.
Ayrıca dalgaların enerjisini kırıp olası doğal afet kaynaklı hasarları azalttığından kıyı şeritleri için önemli bir fiziksel bariyerdir. Hem resifler ve kıyılar arasındaki ekosistemleri (lagün, deniz otu yatakları) hem de sahil kesimindeki insan yerleşimlerini korurlar.
Mercanlar küresel ekosistemlere fayda sağlar. Ne yazık ki, mercanların varlığını tehdit eden unsurlar yıllar geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu tehditlerin bir kısmını hastalıklar, yırtıcı hayvanlar ya da fırtınalar gibi doğal unsurlar oluşturmaktadır. Ancak iklim değişikliği, okyanus sıcaklığındaki artış, güneş bakım ürünlerindeki potansiyel kimyasallar gibi tehtidlerin oluşmasına da insanlar sebep olmaktadır! Üzücüdür ki son 30 yılda mercan resiflerinin %50'si yok olmuştur. Denizin oksijen kaynaklarından biri olan mercanların neslinin tükenmesi tüm deniz yaşamının yok olması anlamına gelebilir.
BIODERMA olarak, ürünlerimizin mercan yaşamı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığından emin olmak için içeriklermizi sürekli test ediyoruz.