Your skin - hands skin colors

Cildin güneş etkisinden bağımsız olan doğal bir tonu (rengi) vardır. Buna pigmentasyon denmektedir. 

Cilt tonu, melanin olarak bilinen pigmentleri üretmeleri bakımından benzersiz olan melanosit adı verilen cilt hücreleriyle alakalıdır. Ciltte bulunan bu melanin, güneşten yayılan UV ışınlara karşı doğal koruma sağlar.

Woman checking her skin in a mirror

İki tür melanin vardır:

  1. Melanin
    Siyah veya koyu kahverengindedir. UV ışınlarına karşı cildi korur.
  2. Feomelanin
    Bu aynı zamanda kırmızı veya kızıl melanin olarak da bilinir. Açık tenli veya kızıl saçlı insanlarda bulunur. UV ışınlarına karşı koruma sağlamaz; aksine sentezini cilde saldıran serbest radikaller üretir.
    Bu iki tip melanin, her bir bireyde farklı oranlarda bulunur. Miktarı, bir kişinin doğal ten rengini ve güneşe maruz kaldığında ne kadar bronzlaşacağını belirler.

1/  Ultraviyole ışınları ve cilt hücrelerinde bulunan maddeler pigmentasyon sürecini ve buna bağlı olarak melanosit adı verilen hücrelerin melanin üretim fonksiyonunu uyarır.

2/ Melanin, melanositler tarafından üretilir.

3/ Üretilen melanin, epidermisin iki tabakası boyunca yayılır.

4/ Daha sonra epidermisteki peeling etkisi gösteren soyucu etkenlerle birlikte hücre yenilenmesi aracılığı ile cildin yüzeyine geçerek ciltte leke görünümüne ve cilt tonu eşitsizliğine neden olur.

Hiperpigmentasyon Nedir?

UV ışınları epidermisten geçer ve cildin pigmentasyon hücrelerini (melanositler) uyarır. Bazı melanositlerin işleyişi bozulur ve büyük miktarda melanin salgılamaya başlar. Melanin üretimi anormal bir şekilde artığında ve aşırı derecede üretilen melanin cildin yüzeyine eşit olarak dağıtılmadığında lekeler ortaya çıkar. Cilt, uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalması durumunda, aşırı melanin üretimi gerçekleşir ve leke veya lentigo (boyut olarak değişen küçük, yuvarlak ve düz lekelere) oluşumuna yol açar. Bu nedenle açık havada çalışanlar, bu lekeleri diğer insanlardan daha erken edinme eğilimindedir.

Ayrıca, hücre yaşlanması ile hiperpigmentasyon riski de artar. Genellikle zaman içinde en çok güneş maruz kalan alanları (yüz, boyun, eller vb.) etkiler. Güneş ve yaş, pigment lekelerinin ana nedenleri arasındadır. Buna güneş lekesi veya yaşlılık lekesi denir. Lentigo, 50 yaşın üzerindeki beyaz tenli insanların %90'ını etkiler. Bunun dışında tüm cilt tiplerini de etkileyen bir durumdur.

Hamilelik sırasında veya doğum kontrol hapları alındığında meydana gelen hormonal değişiklikler de hiperpigmentasyona neden olabilir.

Hormonal değişiklikler, yüzünde "melazma" veya "gebelik maskesi" adı verilen kahverengi bir maske görünümünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaz aylarında daha belirgin hale gelirler. Ultraviyole ışınlarının etkisi altında renkleri değişir ve koyulaşır.

Yüz bölgesinin geneline dağılan bu yaygın pigmentasyon aniden ortaya çıkar, ancak hormonlar normale döndükten sonra azalabilir veya tamamen kaybolabilir. Ancak lekeler birkaç ay veya birkaç yıl daha cilt yüzeyinde kendini gösterebilir.

Bazı durumlarda, bir kişi hamile olmasa veya doğum kontrol hapı kullanmasa dahi “gebelik maskesi” ortaya çıkabilir.

Woman taking medication

Melazma, lentigo, hiperpigmentasyon, depigmentasyon gibi cilt renk eşitsizliği sorunları olan lekeli ve leke eğilimli ciltler için günlük cilt bakım rutini nasıl olmalıdır? Uzman Doktor Tuba İşeri Uzmanından Dinleyelim serisinde sizin için anlatıyor.

Pigmentbio H2O

Leke sorunu yaşayan hassas ciltler için aydınlatıcı etkili durulama gerektirmeyen temizleyici misel su

Leke Eğilimli Ciltler

Pigmentbio Foaming Cream

Leke sorunu yaşayan hassas ciltlerin, cilt tonunu eşitlemeye ve aydınlatmaya yardımcı peeling etkili temizleme jeli

Leke Eğilimli Ciltler

Pigmentbio C-Concentrate

Yoğun leke sorunu yaşayan hassas ciltler için leke görünümünün azaltılmasına yardımcı, aydınlatıcı ve peeling etkili taze C vitaminli yoğun gece serumu

Leke Eğilimli Ciltler Fotoyaşlanma Yaşlanma Karşıtı

Pigmentbio Sensitive Areas

Hassas, özel bölgeler ve eklem bölgelerinde görülen kararmaların azaltılmasına ve cildi aydınlatarak cilt tonunu eşitlemeye yardımcı nemlendirici ve yatıştırıcı etkili bakım kremi

Leke Eğilimli Ciltler

Pigmentbio Night Renewer

Leke sorunu yaşayan hassas ciltler için leke görünümünün azaltılmasına yardımcı, aydınlatıcı ve sıkılaştırıcı gece bakım kremi

Leke Eğilimli Ciltler

Pigmentbio Daily Care SPF 50+

Leke sorunu yaşayan hassas ciltler için leke görünümünün azaltılmasına yardımcı, aydınlatıcı ve güneşten koruyucu gündüz bakım kremi

Leke Eğilimli Ciltler

En iyi yaklaşım, güneşin zararlı ışınlarına karşı cildin korunmasıdır.  

  • Var olan lekelerin azalması ve yeni leke oluşumunu önlenebilmesi destek olmak için doğru güneş koruyucunun mevsim fark etmeksizin 2 saatte 1 yenilenmesi oldukça önemlidir. 
  • Aynı zamanda güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu zamanlarda, yani sabah 10 ile öğlen 15 arasında güneşten kaçınılmalıdır.

Bebeklerin de güneş maruziyetinden korunması gerekir. Bebeklerin ve çocukların ciltlerine özel kıyafetler ve güneş koruyucular tercih edilmelidir. Cilt problemlerinin %80'i, hastanın 18 yaşından önceki güneş maruziyetiyle doğru orantılıdır.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Leke eğilimli ciltler için özel olarak geliştirilen, cilt tonunu eşitlemeye, ciltte aydınlatıcı etki yaratan ve ciltte hassasiyete neden olmayacak temizleme ürünlerinin kullanılması oldukça önemlidir. 

Hem var olan lekelerin giderilmesine yardımcı olması hem de ciltte aydınlık bir etki yaratabilmesi için peeling etkili temizleme jellerinin kullanılması da yine leke eğilimli ciltlerin temizleme rutinine eklenebilir.

Woman washing her face with water

Güneş koruyucu ürünlerin kullanımı leke oluşumunun önlenmesine ve var olan lekelerin azalmasına yardımcı olması için alınması gereken en önemli önlemdir. Ancak uygun bakım ürünleri ve güneş koruyucular; sabırlı ve istikrarlı bir şekilde kullanılması durumunda leke eğilimine karşı etki gösterir.

Leke eğilimli ciltler için özel olarak geliştirilen, cilt tonunu eşitlemeye, ciltte aydınlatıcı etki yaratan ve ciltte hassasiyete neden olmayacak temizleme ürünlerinin kullanılması oldukça önemlidir. 

Bunlara ek olarak özel, hassas ve eklem bölgelerindeki cilt kararmalarına karşı doğru bakım rutinin tercih edilmesi oldukça kritiktir. Cilt kararmaları daha çok koltuk altı, dirsekler ve eklem bölgelerinde görülür. Cilt kararmaları ağda, lazer, epilasyon sonrasında ciltte oluşan hassasiyet ve kızarıklık nedeniyle oluşur. Bu noktada cilt kararma problemine karşı kullanılan dermokozmetik bakım ürünün hem cildi nemlendirmesi hem de ciltte yatıştırıcı etki sunması önemlidir.

Woman applying cream