Melanin, beyazdan pembeye ve yeşilimsi kahverengiden koyu kahverengiye kadar ten rengini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Melanin üretiminden sorumlu en güçlü etmenlerde biri ise Güneşin UV ışınlarıdır. Biz bu ışıkların sıcaklığında güneşlenirken, o sırada bu ışınlar cildimizin derinlerine nüfuz ederek, melanojenez adı verilen dört aşamalı bir sürecin başlaması için melanini yüzeye davet etmektedir.
Önce UV, özellikle UVB ışınları epidermise nüfuz ederek tirozinaz ve aracılarını uyarır. Tirozinaz, melanosit adı verilen bir hücrede meydana gelen melanin üretiminden sorumlu başlıca enzimdir. Ardından melanin keratinositlere aktarılır ve cildin yüzeyine doğru hareket eder. Melanin dolu hücreler cildin dış katmanını renklendirmeye başlar. Bu hücreler normal cilt hücresi yenilenmesi sırasında yavaş yavaş kaybolur.
Melanin sayesinde yaz aylarındaki bronzluğumuza kavuşuruz. Hepimiz bu birkaç ay boyunca sağlıklı, eşit tonlu bir ışıltının tadını çıkarırız.
Öte yandan bazı durumlarda bu melanositlerden bazıları hiçbir zaman kapanmaz ve sürekli olarak büyük miktarlarda melanin salgılamaya devam eder. Bu anormal derecede yüksek miktarlarda salgılanan melanin ise, cildin yüzeyinde eşit olmayan bir şekilde dağılır ve daha koyu ve dağınık hiperpigmentasyon lekeleri halinde ciltte birikir.