Mercan Resiflerini Koruma: Deniz çayırları, algler ve deniz yosunları ile beslenen kaplumbağalar bu sayede mercan resiflerinin sağlıklı kalmasını katkı sağlarlar. Aşırı büyümüş deniz yosunlarının gölgeleri, mercan resiflerinin oksijen almasını engelleyerek yok olmalarına neden olabilir. Kaplumbağalar, bu yosunları kontrol altında tutarak resiflerin güneş ışığı almasını ve gelişmesini sağlar. Bu durum dünyamız için çok önemli çünkü soluduğumuz havanın içindeki oksijenin yüzde 20’sini onlara borçluyuz.

Besin Ağı Dengesini Koruma: Deniz kaplumbağaları, deniz ekosisteminde önemli bir besin kaynağıdır. Deniz kaplumbağaları avcılar ve avlar arasında bir denge kurarak besin zincirinin önemli bir halkasını oluştururlar. Kaplumbağaların avlanması, bazı deniz canlılarının popülasyonlarının artmasına ve bazı deniz canlılarının popülasyonlarının ise azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda, kaplumbağaların çiğnediği yemeklerin atıkları küçük balıkların beslenme kaynaklarından biridir.

Tohumların Yayılması: Deniz kaplumbağaları, deniz çayırları ve mercan resiflerinde yaşayan deniz canlılarının tohumlarını taşıyarak yeni yaşam alanlarının oluşmasına katkıda bulunurlar. Kaplumbağalar, deniz canlılarının tohumlarını yutarak ve sonra başka yerlerde dışkılayarak bu tohumların yayılmasını sağlar.

Kaçak Avcılık: Kaplumbağalar, insanlar tarafından etleri, kabukları ve yumurtaları için avlanmaktadır. Bu durum, kaplumbağaların popülasyonlarının yok olmasına neden olmaktadır.

Deniz Kirliliği: Plastik poşetler ve diğer deniz çöpleri, kaplumbağalar için ölümcül olabilir. Kaplumbağalar bu çöpleri denizanası veya diğer besin kaynakları ile karıştırabilir ve yutarak boğulabilir veya sindirim sistemlerinin hasar görmesine neden olabilir.

İklim Değişikliği: İklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesine ve deniz sıcaklığının artmasına neden olmaktadır. Bu durum, kaplumbağaların yuvalama alanlarını ve besin kaynaklarını tehdit etmektedir.

Sahil Şeridi Gelişimi: Sahil şeridinin gelişmesi, kaplumbağaların yuvalama alanlarını tahrip etmektedir. Kaplumbağalar, yumurtalarını kumsallara bırakırlar ve bu kumsallar, sahil şeridi gelişimi ile yok olmaktadır. Bıraktıkları 1000 yumurtanın sadece bir tanesi erişkinliğe ulaşabildiği için bu alanları korumak çok önemlidir.

Kaplumbağaları Korumak İçin Neler Yapabilirsin?

  • Deniz kaplumbağalarını avlamamak ve avlanmalarını engellemeye çalışabilirsin.
  • Denizleri ve kumsalları plastik ve diğer çöplerden korumalısın. Kullan-at ürünleri hayatından çıkararak bu konuda katkı sağlamaya başlayabilirsin!
  • Sahil şeridindeki kaplumbağaların yuvalama alanlarını korumalısın. Geceleri kumsalda ışık kullanmamaya, ateş yakmamaya ve bu bölgelere araç ile girmemeye dikkat edebilirsin.
  • Deniz kaplumbağaları, kıyılarımızda ve turistik tekne limanlarında elle beslenebiliyorlar. Beslenme amacı ile teknelerin etrafında dolaşan bu kaplumbağalar pervaneye takılıp ağır yaralanmakta ya da hayatını kaybetmektedir. Deniz kaplumbağaları dahil yaban hayvanları onların iyiliği için yaşam alanlarımıza yakın yerlerde beslememelisin.
  • Deniz kaplumbağaları hakkında farkındalık yaratmalısın.
  • Deniz ekosistemine saygılı ürünler kullanabilirsin. Deniz suyu güneş koruyucuların içeriklerinden olumsuz etkilenebilecek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu sebeple Photoderm formülasyonları çevreye ve su ekosistemlerine zarar vermeyecek şekilde geliştiriliyor.

Deniz ekosisteminin önemli bir parçası olan, ülkemiz sahillerinde yuvalama alanlarına sahip deniz kaplumbağalarının hayatta kalmak için bize ihtiyaçları var! 

“Deniz Canlılarını Koru” hareketimize katılmak ve sen de “Deniz Elçisi” olmak için linke tıkla!