Akneye karşı etkili tedavi yöntemleri nelerdir?
Akne sorunu yaşayan herkes, beraberindeki akne lekelerinden kurtulmayı ve tekrar sağlıklı bir cilde kavuşmayı hayal eder. Peki sivilce ve akne lekeleri nasıl tedavi edilir?
Akne sorunu yaşayan herkes, beraberindeki akne lekelerinden kurtulmayı ve tekrar sağlıklı bir cilde kavuşmayı hayal eder. Peki sivilce ve akne lekeleri nasıl tedavi edilir?
Bazı kişiler birçok tedavi yöntemini denediğini ancak hiçbirinin işe yaramadığını söyleyecektir.
Bazen akne için mevcut çeşitli tedavi türleri hakkında bilgi bombardımanına tutulduğunuzu düşünebilirsiniz – oral, topikal, reçeteli, reçetesiz, tıbbi, doğal, bilimsel, ev ilaçları vb. Kabul etmek gerekirse, bu kadar çok seçenek arasından GERÇEK tedavi yöntemini bulmak kolay değil.
Tüm cilt ve sivilce uzmanları, mutlaka tek bir mucize çözüm olmadığını bilir. Akne çok faktörlüdür ve başarılı bir tedavi için bir dizi tamamlayıcı tedavi ile birlikte yaşam tarzını da düzene sokmak gerekir.
Daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için, aşağıda bazı olası stratejilere ve şu anda mevcut olan tedavilere ilişkin bir genel bakış sunulmaktadır: Ne zaman bir dermatoloğa görünmelisiniz? Akne için hangi topikal andoral tedaviler kullanılır? Ne kadar etkilidirler ve yan etkileri nelerdir?
Her şey akne lezyonlarının ciddiyetine ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisine bağlıdır.
Topikal uygulama (kremler, jeller vb.) veya ağızdan kullanım (tabletler, kapsüller vb.) için çeşitli akne tedavisi türlerinin belirli amaçları vardır. Bazı durumlarda, aknenin çeşitli bileşenlerini hedeflemek için birkaç molekül birleştirilebilir.
1. Aknede bulunan Cutibacterium acnes bakterisinin (bilinen adıyla Propionibacterium acnes) hedeflenmesi
2. Vücut tarafından salgılanan sebum miktarının azaltılarak aknenin beraberinde getirdiği cilt problemlerinin en aza indirilmesi
3. Kapalı komedonların, kırmızı noktaların, kistlerin vb. iltihaplanmasını hedeflenmesi
4. Bir keratolitik etki oluşturmak için deri hücresi yenilenmesini aktive eden moleküller ile komedon lezyonlarını (siyah nokta veya beyaz nokta) hedeflenmesi
Oral akne tedavileri sadece aknenin şiddetini değerlendirmiş bir doktor tarafından reçete edilebilir.
“Çoğu tedavinin ışığa duyarlı olduğu, yani cildin güneşe tepki vermesine neden olabileceği unutulmamalıdır”.
Bu, UV ışınlarına maruz kaldığınızda mutlaka güneş koruması kullanmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Akne tedavisi için antibiyotik kullanımı üç aylık bir süre ile sınırlandırılmalıdır.
Akne tedavisi için piyasada birçok farklı topikal tedavi mevcuttur. Bazıları OTC denen reçetesiz alınabilen, bazıları ise doktor reçetesi ile ulaşabileceğiniz tedavilerdir. Bazen aynı aktif maddeler farklı konsantrasyonlarda kullanılır ve en konsantre formüller sadece reçeteyle verilir.
Öncelikle akneye meyilli ciltlere uygun, komedojenik olmayan bir temizleme ve nemlendirme rutini benimsemenin önemini unutmamalısınız.
“Topikal tedaviler, gözlemlenen lezyon tiplerine bağlı olarak genellikle bir veya daha fazla hedefe yöneliktir ve birkaç tür aktif bileşeni içerebilir”.
Etkileri genellikle dört ila altı haftalık tedaviden sonra görülür.
Akne tedavisini oluşturan oral (hap yoluyla) ve topikal tedavilerin yan etkileri doza, tedavi süresine ve hastanın kişisel profiline göre önemli ölçüde değişmektedir. Üç ana tipe ayrılabilirler.
Çoğu tedavinin amacı sebum salgısını azaltmaktır, bu nedenle cildi kurutmaları mantıklıdır. Zamanla, bazen mukoza zarları (özellikle dudaklar) ile sınırlı ve bazen de tüm yüzü etkileyen tahriş ve artan hassasiyet olabilir.
Bu, oral izotretinoinin beraberinde getirdiği olağan bir durumdur. Her durumda, akneye meyilli cilde uygun topikal nemlendirici tedaviler kullanarak bu kuruluğu dengelemek gerekir. Komedojenik olmamalı ve yeni lekelere neden olmadan cildi beslemek için yeterli miktarda yağ sağlamalıdır.
Birçok akne tedavisi, özellikle antibiyotikler (doksisiklin) ve izotretinoin, güneş hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Eğer yaz aylarında tedavi alıyorsanız, tedaviyle birlikte komedojenik olmayan bir güneş koruma ürünü kullanmalısınız.
Genellikle, akne tedavilerinin cildi kuruttuğunun ve problemli cilt tabakasının incelmesine sebep olduğunun bilince olun. Cilt tabakası daha kırılgan ve güneş yanığına karşı daha hassas bir hale gelir. Bu nedenle tedavilerinizi akşamları uygulamalı ve önlem olarak gündüzleri yüksek korumalı güneş kremi kullanmalısınız.
Antibiyotiklerin akne için monoterapi olarak kullanılması, yani başka bir molekül ile kombinasyon halinde değil, topikal olarak uygulandığında cilt florası üzerinde ve ağızdan alındığında genellikle bakteri florası üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Ayrıca diğer bakteriler gibi akneden sorumlu bakteri de tedavilere dirençli hale gelebilir. Dermatologlar şu anda mikrobiyomun dengesinin aknede önemli bir rol oynadığını keşfetti, ancak bu konuda çalışmalar hala devam etmekte.
Mevcut eğilim ise, antibiyotik kullanımını en fazla üç ay ile sınırlamaktır.
Tedavinin etkinliği hastanın tedaviye uyumuyla doğru orantılıdır. (hastanın doktorunun tavsiyesine doğru bir şekilde uyup uymadığı)
Herkesin tedaviye cevap verme süresi farklıdır ve tedavinin başarılı olup olmadığa en az üç aylık bir süre sonunda karar verilebilir. Bu yüzden sabırlı olmalısınız! Dört hafta sonra ilk sonuçları görebileceğiniz gibi iki aylık bir süre sonunda da farkı gözlemlemeye başlayabilirsiniz..
Başarı şansını en üst düzeye çıkarmak için uyulması gereken iki kural vardır: Güneş koruması olmadan kendinizi güneş ışınlarına maruz bırakmayın ve en önemlisi akne ya da sivilcelerinize dokunmayın. Elleriniz gün içerisinde birçok bakteriye maruz kaldığından, tedavi süresince incelmiş ve zayıflamış cilde temas ettiğinizde ya da sivilcelerinizi sıktığınızda iltahaplanma olasılığını yükseltmiş olursunuz.
Karma, Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltler
Cilt, ergenlik döneminde kalınlaşır ve değişmeye başlar. Fazla sebum nedeniyle parlamaya ve yağlanmaya başlar. İlerleyen dönemlerde ise gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte ciltte akne, sivilce ve siyah nokta problemi görülebilir. Bazen yetişkinlik döneminde bile kızarık akne problem yaşanabilir.
BIODERMA’nın çözümü: Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltler için özel olarak geliştirilen Sébium serisi dermatologlar tarafından önerilen temizleme ve bakım ürünlerinden oluşur. Cilt temizleme ürünleri arasında misel su, temizleme jeli ve tonik ürünleri; nemlendirici bakım kremi olarak da gözenek, akne, yağlanma problemlerini ayrıca hedefleyen Bioderma Laboratuvarları tarafından özel olarak geliştirilen patentlere sahip karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerin ihtiyacına uygun ürünler içerir.