Rozasea ya da Gül Hastalığı nedir?
Rozasea halk arasında Gül Hastalığı olarak da isimlendiren, yüzün kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır.
Rozasea yani gül hastalığı, kızarıklık (geçici/sabit), kılcal damarlarda artış, kırmızı-pembe ya da sarı başlı iltihaplı sivilceler ve derideki yağ bezlerinin de büyüyerek özellikle burun derisinde kalınlaşma, kabarıklık, kızarıklık şeklinde ya da özellikle açık tenli insanlarda sivilce benzeri ya da akne benzeri lekelerin cildin bozulmasına neden olan klinik şekillerde karşımıza çıkabilir. Yüzde alın, yanaklar, çene, burun bölgesini tutmasının yanı sıra göz tutulumu gelişen hastalar da mevcuttur. Hastalarda sıklıkla yanma ve batma hissi, kullanılan çoğu dermokozmetik ürüne karşı hassasiyet gözlenir. Dermatoloji ya da cildiye tarafından düzenli kontrol önemlidir.
Günümüzde roza hastalığının nedeni halen tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli hipotezler üzerinde durulur. Gül hastalığı tanısı konmak için de mutlaka sağlık hizmetlerini ziyaret edip, dermatolog teşhisi ile gerekli yönergeler izlenmelidir.
Yüzdeki damarlarda geçirgenliğin bozulması, bağışıklık sisteminden kaynaklanan değişimler, genetik yatkınlık, stres, sıcak ve güneş ışığı, deride sayıca artmış demodeks parazitlerinin, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.